DGT Pegasus review + demonstratie

DGT Pegasus Review + demonstratie door Tom Koolen.

UPDATE 8-11-2022: Bij de introductie van de DGT Pegasus zijn er wat connectiviteitsproblemen geweest met de nieuwe app van DGT. Hierover zult u op internet ongetwijfeld berichten vinden. De problemen zijn inmiddels allemaal verholpen en de DGT Pegasus is nu van kwaliteit zoals u dat van DGT mag verwachten.

Eindelijk is het dan zover, DGT heeft haar nieuwe e-board “Pegasus” gelanceerd, gelukkig net op tijd voor de feestdagen en de periode waarin we helaas weer niet op het echte bord mogen spelen. Ik anticipeerde sinds enkele maanden op de lancering van dit product dat direct mijn belangstelling trok, en graag neem ik u mee in mijn bevindingen en kan ik u helpen beoordelen of de Pegasus een geschikte toevoeging voor uw schaakverzameling is. 

De DGT Pegasus is een digitaal schaakbord dat via een Bluetooth-verbinding direct aan uw telefoon is gekoppeld. Het primaire doel van dit bord is het bieden van de mogelijkheden om uw online schaakpartijen op de bekende platforms Lichess en Chess.com te spelen op een echt bord. Dit is iets waar ik zeker behoefte aan heb; het neemt alle afleidende visuele prikkels van mijn multitaskende computerscherm weg en het voelt meer als een “echte” schaakpartij. Ik ga in het vervolg in op hoe deze wisselwerking tussen de online partij en de Pegasus werkt en het gebruiksgemak. 

Het goede nieuws is dat het werkt! Maar ik ga u meteen de essentiële startertip geven: laad het bord allereerst volledig op met de bijgeleverde oplader. Ik begon meteen enthousiast te spelen met het bord in de oplader en dat leverde mij wat probleempjes op met de registratie van de stukken. Op basis van mijn ervaring met het bord leek ik te kunnen concluderen dat de problemen voorkwamen bij het tegelijk spelen en opladen. Dat doe ik dus voortaan apart. 

Hoe werkt de DGT Pegasus

Maar hoe werkt het dan? U downloadt de DGT Chess app (beschikbaar in de Google Play Store en App Store) en deze linkt uw telefoon aan de Pegasus middels Bluetooth. Vervolgens kunt u inloggen op uw Lichess/Chess.com account en komt u in het “matchmaking” systeem. U kunt de tijdscontrole kiezen vanaf 8 minuten – en laat mij u meteen vertellen: blitz op dit bord zou onmogelijk zijn. Het is goed dat DGT dit zelf erkent door het niet als optie te geven. U wordt gepaard met een tegenstander zoals dat op de sites zelf ook zou gebeuren. Ik vond het erg fijn om te zien dat ik voornamelijk met mijn eigen sterkte werd gepaard. Het blijkt wel dat er een open uitdaging op Lichess wordt aangemaakt, dus ik kwam ook een paar keer een tegenstander tegen met een wat lagere rating. Gelukkig kwam dit niet vaak voor en kan er dus fatsoenlijk voor de eigen rating gespeeld worden.

Spelen voor uw rating

Mijn tweede tip is trouwens dat u beter niet meteen voor uw rating kunt spelen, maar eerst vriendschappelijk! U moet namelijk even wennen aan de invoer; de eerste twee-drie partijen kan het nog even leren zijn. U voert op het Pegasus-bord uw zet in en ènorm belangrijk is dat u checkt of deze met een verlichting wordt bevestigd. Vervolgens geeft pulserend licht aan welk stuk uw tegenstander bewogen heeft en naar welk veld. Die zet dient u ook uit te voeren en die wordt wederom bevestigd door een verlichting. Spelen met increment wordt ten zeerste aangeraden, het is na oefening oprecht mogelijk om de zet uit te voeren binnen de increment-seconden. Soms bij een aantal slagzetten achter elkaar gaat u echter merken dat u te snel de stukken heeft bewogen en er een zet niet goed geregistreerd is. U kijkt dan juist weer op uw telefoon, waar u kunt meekijken op een bord wat de stelling is op de server waarop u speelt. Dan ziet u welke zet u opnieuw moet invoeren. Ik zou hopen dat de software via de app nog een beetje beter gepatcht kan worden om deze kleine foutjes eruit te halen. Het maakt wel dat ik moet concluderen dat de Pegasus gemaakt is voor lange speeltempo’s en met increment. Een grootmeester met 1 minuut op de klok op de Pegasus zou het helaas afleggen tegen een pre-movende internetamateur. Daar moeten we eerlijk in

zijn, maar deze limitatie wordt zoals eerder aangegeven door DGT bevestigd door blitz überhaupt niet aan te bieden. Wellicht zou ik zelfs zo ver durven gaan als zeggen dat u op de Pegasus niet voor rating moet spelen, als die u dierbaar is. Ik zou hem eerder gebruiken om serieuze, lange oefenpartijen op te spelen die u echt gaat analyseren, om de echte “over-the-board” setting te recreëren. En toen ik eenmaal behendig was met de stukken, lukte mij dat zeker.

Conclusie:

Al met al is de DGT Pegasus geschikt om online rapidpartijen met increment op het bord te kunnen spelen. Ja, u moet er op het begin even handig mee worden, maar daarna geeft de Pegasus u de kans om – zonder de visuele afleidingen van het computerscherm – echte partijen te simuleren. Aanrader blijft om minstens het speeltempo 10+5, dan wel 15+10 te spelen. U krijgt dan een serieuze partij waarin u echt weer leert rekenen en visualiseren op het echte 3D bord, en daarna ook de partij met de stukken zelf kunt analyseren. En hetgeen misschien nog het allerbelangrijkst is; door de groei van de online schaakplatformen Lichess en Chess.com – die beiden geïntegreerd zijn in de DGT Chess app die de Pegasus aanstuurt – staat er altijd een tegenstander voor u klaar!

De DGT Pegasus kopen