Een schaakklok kopen? Dat doe je eenvoudig bij De Schaakkoning. Van analoog tot digitaal, van amateur tot professioneel. Je vindt het hier! Maak gebruik van de filters om snel een schaakklok te vinden die helemaal past bij jouw wensen.
(NL) Gratis verzending vanaf € 40,-
Een schaakklok kopen? Dat doe je eenvoudig bij De Schaakkoning. Van analoog tot digitaal, van amateur tot professioneel. Je vindt het hier! Maak gebruik van de filters om snel een schaakklok te vinden die helemaal past bij jouw wensen.
Schaakklokken koop je natuurlijk bij Schaakkoning: van de professionele, bekende analoge Garde schaakklok tot en met de officiële digitale Fide schaakklok: wij hebben voor ieder wat wils in het assortiment. De digitale schaakklok heeft een aantal voordelen ten opzichte van de analoge, die met name ligt aan de mogelijkheden qua instellingen en ook voor bijvoorbeeld dammen gebruikt kan worden. Heb je dat niet nodig, dan is de analoge houten of plastic variant de meer authentieke keuze. Een schaakklok bij de Schaakkoning koop je al vanaf €24,50.
Kies je voor de analoge schaakklok dan zie je twee uurwerken naast elkaar. Het uurwerk van de ander gaat lopen als diegene de knop van zijn uurwerk indrukt. Je ziet dat de klok begint te lopen aan het rode radertje bij de Garde klok. Bij het cijfer 11 hangt “de vlag”. De grote wijzer duwt de vlag omhoog en als de wijzer bij de 12 is valt de vlag. Als de tijd om is dan is de partij altijd voorbij. De speler van wie de tijd het eerste om is, heeft verloren, ongeacht hoe de partij op het schaakbord verloopt.
Bij de digitale schaakklok zijn er in plaats van twee uurwerken twee displays zichtbaar. Je ziet hier het aantal minuten op afgebeeld staan. Wanneer de tijd korter is, zie je ook het aantal seconden. Je kunt de knoppen onder de displays gebruiken om de schaakklok in te stellen. Een digitale klok is stil in tegenstelling tot de tikkende analoge schaakklok en je weet precies hoeveel tijd je nog hebt, wat bij de analoge schaakklok iets minder precies is af te lezen. Ook kun je spelen met quillotine of andere opties door dit eenvoudig zo in te stellen.
Er zijn schaakpartijen waarbij met guillotine gespeeld wordt. Dat wil zeggen dat je een bepaald aantal zetten moet doen om er tijd bij te krijgen. Met andere woorden: doe je x aantal zetten, dan krijg je er y tijd bij. Bij schaaktoernooien zie je vaak dat er 2 uur wordt gegeven voor 40 zetten. Je krijgt er vervolgens een half uur bij. Bij de digitale klok kun je dit van te voren instellen. Bij de analoge klok moet je de tijd terugdraaien. Dat doe je op het moment dat de eerste vlag valt.
Er zijn een aantal regels voor het gebruik van de schaakklok. Ten eerste druk je de klok in met de hand waarmee je ook een zet hebt gedaan om het eerlijk te houden. Anders zou je de klok al in kunnen drukken met je andere hand terwijl je nog een zet aan het doen bent. Duurt een spel langer dan een uur, dan valt de vlag meerdere keren bij een analoge klok. De guillotine wordt dan meestal om 6 uur bepaald omdat het dan duidelijk is af te lezen.
De klok is bepalend voor verschillende manieren van schaken. Je kunt dit doen in verschillende tempo’s, zoals:
Naast deze vormen kunnen spelers ook onderling afspreken hoeveel tijd ze hebben. Er is ook nog het Fischer tempo, bedacht door de Amerikaanse schaaklegende Bobby Fischer. Hij bedacht dat je per zet tijd bij krijgt (bijvoorbeeld een aantal seconden of een halve minuut). Dit is alleen mogelijk op een digitale schaakklok.
Weet je niet goed of je nu een digitale of een analoge schaakklok moet kiezen, bedenk dan hoe je wilt gaan schaken: op de traditionele manier of met guillotine / met het Fischer tempo. In het laatste geval is een digitale schaakklok de betere keuze. Bij elke schaakklok geldt: kies niet voor de meeste goedkope oplossing. Schaakclubs en tijdens schaaktoernooien gebruiken vaak de digitale DGT 2010 en de DGT 3000. Bij deze schaakklokken weet je zeker dat je een goede keuze maakt. De analoge schaakklok is altijd een duurzame keuze.