Een schaaktafel is een eyecatcher voor je interieur
Je kunt niet alleen schaken op een schaakbord, maar ook heel bijzonder en comfortabel aan je eigen schaaktafel. Wanneer schaken je passie is, kan een heuse schaaktafel dan ook niet ontbreken. Zie de luxe schaaktafel als een meubelstuk waarmee je bijvoorbeeld je zitkamer aangenaam kunt verfraaien.
Hij heeft voor gelijkgestemden een grote aantrekkingskracht. Met een schaaktafel daag je mensen direct uit om een potje te schaken. Zie het als een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor schaakliefhebbers om zomaar een partijtje schaak te spelen.
Wat is een schaaktafel?
Wanneer je een schaaktafel koopt, koop je in feite een tafel met daarop reeds een schaakbord. Als je nu een partijtje schaak wilt spelen, heb je geen los schaakbord meer nodig, maar hoef je alleen nog maar de bijbehorende schaakstukken op het speelveld van de schaaktafel te plaatsen.
Een schaaktafel wordt gewoonlijk van hout gemaakt, hoewel bij de vervaardiging verschillende houtsoorten kunnen worden gebruikt. Maar een schaaktafel kan ook van bijvoorbeeld kunststof of zelfs metaal gemaakt zijn.
Met name het eigenlijke schaakbord, of het speelveld met zijn 64 vierkanten, kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Zo worden vaak verschillende soorten hout of tegels van verschillende kleuren gebruikt om de lichte en donkere vierkanten van het schaakbord zichtbaar te maken.
Een schaaktafel kan er in verschillende vormen zijn. Ronde en rechthoekige schaaktafels zijn waarschijnlijk de meest voorkomende.
Van de schaaktafel naar het schaakbord
Vooral in de periode tussen de 16e en de 19e eeuw speelden oosterse heersers graag schaak aan een adellijke schaaktafel. Natuurlijk hadden deze koningen en heersers meer ruimte tot hun beschikking dan de normale bevolking. Daarom waren exclusieve schaaktafels in de paleizen en kamers precies het ding. Voor de bevolking was zo’n schaaktafel meestal niet weggelegd. Enerzijds was een schaaktafel natuurlijk meestal veel te duur, en anderzijds nam zo’n tafel veel ruimte in beslag.
Maar omdat de bevolking toch wilde schaken, werden in de loop der tijd eenvoudige schaakborden ontwikkeld, die enerzijds niet zoveel geld kostten en anderzijds niet zo veel ruimte in beslag namen.
Kenmerken schaaktafel
Het is bijzonder praktisch als een schaaktafel laden heeft waarin de schaakstukken kunnen worden opgeborgen. Op die manier is het speelmateriaal altijd op dezelfde plaats en raakt het niet zo snel zoek.
Qua hoogte zijn schaaktafels meestal gebaseerd op normale tafels, zodat je bij een gewone opstelling altijd een goed zicht op het schaakbord hebt en de stukken comfortabel over het bord kunt bewegen.
Qua breedte en lengte verschillen schaaktafels echter vaak van normale tafels. Vaak heeft een schaaktafel niet veel meer oppervlakte dan de oppervlakte van het ingebouwde schaakbord.
Bij sommige schaaktafels kan het dus gebeuren dat de twee schakers niet goed weten waar ze de schaakstukken moeten plaatsen die ze hebben geslagen. Om dezelfde reden is het vaak niet gemakkelijk om een schaakklok naast het schaakbord te plaatsen.
Wie een schaaktafel wil kopen, moet dit punt in gedachten houden
Voordelen van de schaaktafel
De voordelen van een schaaktafel liggen voor de hand. Als je de ruimte hebt voor zo’n tafel, kun je een gezellige schaakhoek creëren die uitsluitend voor schaken is gereserveerd. Bovendien is met zo’n meubel een extra schaakbord niet meer nodig.
Als je wilt, kun je een schaaktafel natuurlijk ook als een normale tafel gebruiken. In dat geval moet er echter voor worden gezorgd dat het tafelblad met het schaakbord geen schade oploopt en niet door krassen wordt ontsierd.