Zoek je een schaakbord met dambord? Op deze pagina vind je borden waarmee je kunt schaken en dammen.
(NL) Gratis verzending vanaf € 40,-
Zoek je een schaakbord met dambord? Op deze pagina vind je borden waarmee je kunt schaken en dammen.
Ondanks smartphones en streaming zijn bordspellen als schaken en dammen populairder dan ze ooit zijn geweest. Bij bordspellen is het aan het einde van het spel duidelijk wie de winnaar en wie de verliezer is van de twee.
Spelletjesavonden met het gezin genieten een nieuwe populariteit. En een van ‘s werelds oudste bordspelen komt ook op tv tot zijn recht: De weelderige Netflix-serie “The Queen’s Gambit” gaat over de carrière van een vrouwelijk schaakwonder en wordt momenteel in de feuilletons over de hele wereld de hemel in geprezen. De serie wordt zelfs betiteld als de beste serie van het jaar en noteert enorme kijkersaantallen. Na het bingewatchen (of marathonkijken) van deze serie hebben heel wat mensen zin om zelf een spelletje te spelen. Wat ook wij duidelijk merken in de verkoopaantallen.
Er wordt beweerd dat vanuit evolutionair-biologisch oogpunt gezien spelen, dus ook schaken en dammen, gewoon essentieel is om te overleven. Als jonge kinderen alleen vaardigheden zouden verwerven door georganiseerd leren, zoals bijvoorbeeld op school, zou de mensheid al lang zijn uitgestorven.
Niet-serieus doen, dingen uitproberen, experimenteren tijdens het spelen: dat zijn de meest efficiënte en duurzame manieren om te leren. Natuurlijk zijn er veel meer redenen waarom we graag een bordspel spelen. Spelen stelt ons in staat om uit de werkelijkheid te stappen in een soort magische cirkel. Je opent als het ware een nieuwe, beschermde ervaringsruimte en kunt gedragsvariaties trainen die het echte leven je niet biedt. En natuurlijk gaat het ook om het concurreren met anderen.
Daar gaat het waarschijnlijk al om sinds het begin van de mensheid. Tot de oudste archeologisch gedocumenteerde bordspelen behoren het Egyptische Senet, dat reeds in 3000 v. Chr. door de onderdanen van de eerste farao’s werd gespeeld, en het “Koninklijke Spel van Ur” in Mesopotamië van omstreeks 2600 v. Chr. Andere bekende spelen zijn schaken, backgammon, dammen, go en pachisi, de voorloper van “Mens erger je niet”. Wat al deze spellen gemeen hebben zijn niet alleen de stevige borden en de vaak abstracte en universele stukken – ze eindigen zoals al werd aangehaald ook meestal met een duidelijke winnaar en tenminste één duidelijke verliezer.
Pas op! Een spelletje spelen kan een huwelijk of vriendschap op scherp zetten. Durft jij de strijd aan te gaan zonder dat het winnen of verliezen van het spel een persoonlijk tintje krijgt? Wat je gegarandeerd krijgt is uren speelplezier voor jong en oud. Verveling is verleden tijd. Zodra je met het ene spel uitgespeeld raakt, ga je lekker verder met het andere spel. De vraag is alleen, met welk bordspel ga je beginnen als je van zowel schaken als dammen houdt zonder ruzie te krijgen.