Afmetingen van schaakborden en schaakstukken

Schaakborden zijn er in alle mogelijke formaten. Van mini schaakbordjes tot levensgrote schaakborden: je kunt het zo gek niet bedenken. Als je online een schaakbord of schaakstukken wilt kopen, is het soms lastig om op basis van foto’s een juiste keuze te maken. Bijvoorbeeld als je al een bord hebt, maar daar (nieuwe) stukken voor nodig hebt. Of andersom. Aan de hand van maten maken we het een stuk makkelijker om de juiste schaakstukken voor een schaakbord te vinden. Met dit artikel helpen we je op weg om de juiste keuze te maken.

Schaakset Tournament 4 - maat 4 sunrise

Veldmaten van schaakborden

Een schaakbord bestaat uit 8 x 8 velden, die om en om licht en donker zijn. Ieder veld heeft dezelfde afmeting. Deze afmeting wordt de veldmaat genoemd. De maat van een schaakbord wordt aangeduid op basis van deze veldmaat. Dit is dus de breedte/lengte van 1 schaakveld. De indeling van de maten is als volgt:

MaatVeldmaat
Maat 135 mm
Maat 238 mm
Maat 340 mm
Maat 445 mm
Maat 550 mm
Maat 657 mm
Maat 760 mm
Maat 865 mm
Maat 970 mm
Maat 1075 mm
Schaakbord Professioneel Sapele Esdoorn met coördinaten (Maat 4)

Koningshoogte van schaakstukken

Een schaakset bestaat uit verschillende stukken. De koning is altijd het grootste stuk. De maat van de schaakstukken wordt bepaald door de hoogte van de koning (koningshoogte, ofwel KH). Aan de hand van de koningshoogte wordt de maat van de schaakstukkenset bepalen.

In onderstaand overzicht geven we de maximale koningshoogte per maat neer. Je kunt er ook voor kiezen om iets kleinere stukken te nemen, maar grotere dan de maximale koningshoogte wordt sterk afgeraden. De stukken komen dan te dicht op elkaar te staan, en dat speelt niet prettig.

MaatMaximale koningshoogte
Maat 1KH Maximaal 64 mm
Maat 2KH Maximaal 70 mm
Maat 3KH Maximaal 76 mm
Maat 4KH Maximaal 83 mm
Maat 5KH Maximaal 89 mm
Maat 6KH Maximaal 95 mm
Maat 7KH Maximaal 101 mm
Maat 8KH Maximaal 108 mm
Maat 9KH Maximaal 114 mm
Maat 10KH Maximaal 127 mm
Schaakstukken German Knight Ebonised (Maat 5)

Welk schaakbord is geschikt voor mij?

Voor thuisgebruik (beginners) of op school: Maat 3 (of kleiner)
Voor thuisgebruik (ervaren): Maat 4 of maat 5
Toernooi / wedstrijd gebruik: Maat 5, 6, of 7
Decoratief gebruik: Maat 8, 9 of 10

Naast de veldmaat is het natuurlijk ook goed om te kijken naar de afmeting van het gehele bord. Die vind je altijd op de product pagina. Zo kun je voor jezelf al inbeelden hoe groot het bord ongeveer is. Ben je niet zo goed in het inschatten op basis van getallen? Pak dan een meetlint of meetlat om de lengte en breedte van het bord te kunnen zien.

Let op: niet elke schaakset kan gekoppeld worden aan een bepaalde maat. Veel niet-professionele schaakspellen vallen niet persé binnen een maat. Buiten de genoemde maten bestaan er ook veel schaakspellen die kleiner of juist groter zijn de de genoemde afmetingen.

Afmetingen wedstrijd / toernooi / professioneel schaakbord

Op grote toernooien en in wedstrijden worden alleen professionele schaakborden gebruikt. Ben je op zoek naar een professioneel schaakbord, neem dan een bord van maat 5 of maat 6.

  • Maat 5 staat gelijk aan maat 1 van de FIDE (Internationale Schaakfederatie).
  • Maat 6 staat gelijk aan maat 2 van de FIDE (Internationale Schaakfederatie). Deze maat wordt aanbevolen voor clubs.

Schaakstukken kopen voor je schaakbord

Het komt regelmatig voor dat iemand al een schaakbord heeft, maar nog geen schaakstukken. Of dat er 1 of meerdere schaakstukken ontbreken. Als je dan weer schaakstukken wilt kopen, is het belangrijk dat je de juiste maat besteld, zodat de stukken mooi op je bord passen.

Een schaakbord kopen voor je schaakstukken

Het kan ook zo zijn dat je al schaakstukken hebt, maar dat je geen bord (meer) hebt. Bijvoorbeeld doordat je bord kapot is gegaan, of omdat je hem bent kwijt geraakt. Ook in dit geval is het belangrijk om het juiste bord voor jouw stukken te vinden. Ook hiervoor kun je weer onze maten gebruiken. Meet de hoogte van je koning op, en zoek er een bord met de juiste veldmaat bij.